Jsme na to dvě! Pořád o tom tlacháme! Tak jsem řekly "DOST" a pouštíme se do TOHO!

Vaříme


Jak jsem se dnes pachtila s musakou...
Dobrý den, celý den!
Dnes jsem jedla na přípravu docela dost náročné jídlo, ale výsledek je...vlastně už není, byl velmi rychle zkonzumován. Musaka je tradiční balkánské jídlo, u nás je nejznámější asi řecká varianta. Klasicky už si Češi (i já) udělali vlastní know-how na cokoliv, co je netradiční, cizí, jiné, exotické a tak už na netu najdete dva tisíce různých receptů na přípravu i rad na servírování. Jeden kvalitní nabízí Cuketka, no aby ne, když je to Cuketka.
Jak říkám, i já jsem si jídlo apgrejdovala a uvařila jsem musaku z masem kuřecím a ještě k tomu nemletým. I když s tím českým modifikováním to nebude zas tak valné, když vezmeme v úvahu to, že i knedlo-vepřo-zelo dělá každý po svém a o přípravě bramborového salátu nemluvě!!!
  • Nakrájíme lilek na plátky cca 1 cm, osolíme, dáme ho vypotit
  • Oloupeme brambory (2 větší), předvaříme, nakrájíme na plátky, ty poté osmahneme na olivovém oleji a okořeníme (uděláme jim trošičku kurčičku), odstavíme-nejlépe k lilku, ať je máme po ruce
  • nakrájíme si rajčata (cca 3), cibuli na drobno. Orestujeme cibuli a přidáme k ní rajčata. Mě absolutně nevadí slupky, takže je nepařím a neloupu. Odstavíme
  • Kuřecí prsa jsem prvně uvařila v osolené vodě a pak jsem je nakrájela na malé kousky.
  • Z celozrnné mouky jsem si udělala bešamelku (zpěnit mouku na másle a postupně přilívat mléko), pak jsem k ní přidala bílý jogurt, čím víc řecký, tím lépe. Já jsem dala ale selský, protože řecký nemám.
  • A nakonec osmahneme i vypocený lilek, okořeníme

Vezmeme si zapékací mísu (nebo plech, nebo cokoliv podle množství), vyložíme pečícím papírem. A skládáme... :)
prvně lilek, pak brambory, pak rajčatovou směs, na to maso, zalijeme bešamelem, posypeme sýrem (já nemám balkánský sýr moc ráda, tak jsem to posypala jen jemně). A dáme péct, já pekla na 180 °C zhruba 45 minut. Vzhledem k tomu, že už jsou všechny potraviny zpracované, záleží už jen na stupni „zpečenosti“ a barvě bešamelky. Já jsem to měla místy až tmavě hnědé a i tak to bylo moc dobré.

Nabrala jsem si toho čtvrt kila a bylo, zdravý oběd, dobrý pocit, plný břich :-)

Tak ČUS BAMBUS!
Eva
Opravdu jen ILUSTRAČNÍ foto, mám rozbitý foťák a mobilem jsem se netroufla.
Obrázek: http://www.retete-on-line.ro/retete-legume/musaca-de-dovlecei-253.jpg





Žádné komentáře:

Okomentovat